En aktivitet, der både er sjov for børn og voksne.

Kære forælder, lyt til dit hjerte, ikke pædagogen, når du afleverer dit barn.

Går du også fra dit barn om morgenen i vuggestuen, selvom barnet græder? Og får du også verdens dårligste samvittighed på trods af, at pædagogerne siger, at det er det, der er den bedste løsning for alle? Så læs med her, for sådan behøver det ikke at være:

I de danske institutioner får man af vide, at man skal aflevere sit barn og så skal man hurtigt gå igen – også selvom barnet græder og føler sig forladt. Man får som forælder at vide, at hvis man bliver for at trøste barnet, forværrer man bare situation og vender barnet til, at det kan styre situationen. Til det må jeg bare sige: At jeg er dybt uenig med en sådan indstilling og det er jeg ikke ene om. Det er virkeligt frustrerende, at jeg nu fra flere forældre har hørt, at den form for afleveringer, er noget, der gentager sig i flere af landets institutioner. Det er super old school, at pædagogerne ikke er mere opdaterede på faglig viden på alle de nødvendige områder, så de kan give det bedste videre til børnene, forældrene og dermed også dem selv.

image1-2
Fem minutter kan redde jeres hverdag
Vores morgener var mildest talt forfærdelige. Logan skreg og græd og jovist det holdte op igen, men det føltes fuldstændig forkert, at hver morgen skulle starte ud med noget, der føltes som et gevaldigt svigt. Derfor kontaktede jeg familierådgiver Gitte Ristorp (kendt fra fx Energitte – familiestøtte), hvis mission er at støtte både børn og forældre i enhver udfordrende situation. Gitte gav mig rådet om, at når jeg afleverede Logan, skulle jeg give mig tid (vi snakker fem minutter) til at sætte mig ned sammen med Logan og se, hvad han ville lege med eller ville have at spise alt afhængig af, hvad tid han blev afleveret. Hvis pædagogerne sagde, at det var bedst, at jeg bare gik, sagde jeg, at vi gjorde det på en anden måde, fordi det var bedre for os og så blev jeg på trods af skepsissen. Efter jeg begyndte på at aflevere ham på den måde, hvor han vidste, at jeg lige blev og involverede mig lidt i hans verden, begyndte han selv at sige: ”Hej hej mor”, ”farvel” eller ”gå mor”, når der var gået nogle minutter og han var klar til, at jeg godt måtte smutte. På den måde fik vi alle en god og tryg start på dagen. Og pædagogerne stod og sagde: ”Hvor er du god, Logan”. Alle vandt derfor på den måde.

image1Fra helvede til himmel
Det samme gjaldt, når jeg skulle hente Logan igen om eftermiddagen. For var han i gang med en god leg og jeg bare kom ind fra højre og hev ham ud af legen, fordi det lige passede mig, at nu skulle vi hjem, så kunne jeg være sikker på, at han skreg hele vejen hjem på cykel og havde de vildeste humørsvingninger resten af dagen og aftenen med. Men efter jeg tog familierådgiver Gitte Ristorps råd til mig, har vores afleveringer og hentninger ændret sig fra helvede til himmel.

Nu, når jeg henter Logan, giver jeg mig tid til at se, hvad han laver i vuggestuen og jeg kan se i hans øjne, at han bare er lykkelig over, at jeg observerer ham og ser hvor god han er til fx at spille med en bold eller kaste sand på sig selv – ja, super flot 😉 Men pointen er, at jeg møder mit barn på hans banehalvdel i øjenhøjde med der, hvor han er i sin udvikling. Og vigtigst af alt imødekommer jeg hans behov. Det har gjort vores hverdag så meget lettere.

image1Forbered dit barn på det næste, der skal ske
Hvis vi har travlt og skal skynde os videre fra vuggestuen, fortæller jeg ham, at han skal lege færdig med det, som han er i gang med, fordi vi skal ud og spise middag, hjem eller noget tredje. Så får han lige nogle minutter til at indstille sig på det næste, der skal til at ske. Det er altså godt givet ud at bruge en smule tid til at gøre det hele så forudsigeligt som muligt for sådan en lille størrelse. Samme taktik virker, når han skal sove. Og generelt virker taktikken altså virkelig godt på alle andre steder. Børn er børn, men de er også mennesker som os voksne, der godt kan forstå sammenhænge og gerne vil vide, hvad der sker. Dvs. forberede børn på, hvad der sker om lidt, giver børn tryghed og gør hverdagen lettere. Det er lige meget om det gælder at hente, sove, spise, børste tænder osv. Så vidt muligt introducerer jeg derfor min søn for det, der kommer til at ske, så går det hele meget lettere, uden at overgøre det.

image2Mærk efter hvad der føles rigtigt for dig og dit barn
Jeg har utrolig meget forståelse for, at man kan have en stresset og travl hverdag i underskud som forælder, men jeg kan virkelig anbefale at lytte til dette råd og din egen mavefornemmelse frem for en svigtende og fabriksagtig løsning, når du skal aflevere dit barn i institution.

   

2 kommentarer

  • MOM AND THE CITY

    Hej Eva. Tusinde tak for din kommentar. Hvor er det bare fedt at høre, at I kører samme strategi hjemme hos jer. Det er en lille ting, som gør en helt utrolig forskel. Dejligt at I også har det sådan. Hav en fantastisk dag og tak fordi du læste med <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Eva

    Sikke et godt indlæg. Jeg giver dig helt ret! Min søn er vist stort set på logans alder, og her virker det også rigtig meget at forberede ham på, hvad der skal ske, så han ikke føler, hans leg bliver afbrudt, når han fx skal have skiftet ble. Så siger jeg fx ‘nu skal du have en tør numse’. Så løber han grinende væk, men ved hvad der skal ske, og at jeg kommer og fanger ham 🙂 . Det har betydet, at vi nu oftest kan skifte ham uden skrig og skrål. Så jeg vil give dig helt ret i, at forudsigelig for de små gør mange ting meget nemmere for dem og os 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

En aktivitet, der både er sjov for børn og voksne.