Gravid som mand: 21 ting, du skal vide, når du skal være far!

Den uundværlige liste til nybagt mor og baby

9Legetøj

Du skal være mor og føler måske, at der stadig er huller omkring, hvad du skal købe ind, før dit vidunder kommer til verden. Hvad skal baby have? Hvad skal du selv have? Er alt klar til babyens ankomst? Det var i hvert fald de spørgsmål jeg stillede mig selv, før jeg skulle føde. Du behøver ikke have den tvivl, som jeg havde eller bruge uanede mængder tid for at finde det rigtige, for jeg har her samlet en uundværlig liste med over 40 af de ting, som du behøver som kommende mor til både din baby og dig selv ? og tro mig, det vil spare dig for mange, mange timer og irritation over at købe det forkerte.

Den uundværlige babyliste

– HYGIEJNE – Hygiejne til babyer

Diverse ting til badeværelset: Udover babyshampoo og babyolie er en baby-neglesaks (1) et must-have, da din babys negle vokser for fulde drøn og skal klippes op til flere gange om ugen. De første tre måneder skal de dog ikke klippes, men blot pilles af ? når baby begynder at kradse sig selv, så er det på tide at hive saksen frem, for så er neglene blevet så stærke, at de laver ridser. Skumvaskeklude (2) er uundværligt, når der skal skiftes ble. Når jeg er på tur, har jeg dog vådservietter (3) med (købes i Netto eller på Nemlig.com). Husk på, at vådservietter indeholder kemikalier, så brug dem kun på farten, og hvis du er meget påpasselig, kun fugtige skumvaskeklude.

Vi har brugt bleer (4) fra Vibelle. De er godkendt af Astma Allergi forbundet og Nordic Ecolabel. De har fungeret rigtig godt for os – og så er de endda mega billige.

Stofbleer (5) Køb ca. 10 stk. i en lys farve og 10 stk. i en mørk farve. Så bliver der ikke blandet sammen med, hvilke nogle du bruger til at skifte ble på (mørke), og hvilke nogle du bruger, når du ammer, til gylp osv. (lyse).

– UDSTYR –

Vegga og Ida Ising pusletaske

Badekar med babyindsats (6) er nødvendigt de første 6-9 mdr, så de selv kan holde sig oppe over vandet. Da min søn Logan var 6 mdr. havde han også lært at sidde uden jeg holdte ham, så jeg kunne tage en skylder samtidig med, at badekaret stod lige siden af ? altid under fuld opsyn.

Puslebordet Vegga (7) hænger på vores badeværelse i vores treværelses lejlighed, fylder ingenting og så er det pænt og nemt at åbne, når der skal pusles. Det minimalistiske er meget vores stil og vi er utroligt glade for, at der fandtes denne løsning, som er så flot og samtidigt praktisk. Det er let at sætte op, men kræver, at man har en murvæg eller beton, for at kunne sidde ordentlig (spørg en handyman til råds).

Ida Ising pusletasken (8) har jeg været rigtig glad for. Der er puslebord/Voksi-madras i selve tasken og det har vi haft rigtig meget glæde af, når vi skulle på besøg hos folk uden børn eller på caféer og restauranter. Du kan også bruge den som puslebord derhjemme. Vi har haft den liggende i soveværelset, når der skulle skiftes om natten. Det er i øvrigt meget forskelligt, hvordan folk pusler om natten, men efter den første måned var det kun tissebleer om natten, så det fungerede fint for os, at gøre det i soveværelset. På den måde vågnede vores søn aldrig helt op og han faldt lettere i søvn efterfølgende.

– TØJ –

Serendipity-organics babytøj

Bodyer med krydslukning (9). Først og fremmest skal du købe tøj, som passer til den tid på året, som din baby bliver født. Hvis du for eksempel får et vinterbarn, er en flyverdragt nødvendig. Undgå at købe tøj til baby, der skal ned over hovedet det første stykke tid. Selvfølgelig kan man trække en bluse over hovedet på sit barn, men det andet er bare nemmere og mere behageligt for babyen og derfor er bodyerne med krydslukning geniale.

Serendipity-organics (10, 11 og 12) er mit absolut favorit babytøjsmærke. Kvalitetsmæssigt holder det bare – også selvom det bliver vasket meget, det er super behageligt stof og så synes jeg, at er det er det flotteste børnetøj både til piger og drenge (forhandles i Magasin, Illums Bolighus).

GoBabyGo strømpebukser og knæbeskytter

Strømpebukser og knæbeskytter (13) fra mærket Go Baby Go er helt igennem fantastiske, når baby skal kravle. De er med til at beskytte knæene, og så er de skridsikre på grund af deres fine gummidutter under fod, knæ og på tæerne. Derudover er de så fine og motoriske gode. De er i den bedste kvalitet og alle kan være med prismæssigt. Jeg får så mange komplimenter hver gang Logan har disse strømper på, og hele min mødregruppe benytter sig nu af disse uundværlige strømper og knæbeskyttere (forhandles også i Illums Bolighus).

MP sokker strømper

Strømper fra MP (14) Der skal tit meget små, og helt simple ting til, for at livet som mor bliver lettere. Én af de ting er strømperne fra mærket MP-strømper. De er uden tvivl uundværlige, for de er de eneste strømper, som bliver siddende på din babys fod, så du sparer altså tid og energi ved ikke at skulle samle tabte strømper op og komme dem på din babys fod igen og igen dagen lang. Gør dig selv den tjeneste at køb eller ønsk dig strømper fra MP, for du vil uden tvivl aldrig bruge andre end dem, når først du har et par.

– SOVE –

Kili Sebra barneseng og Nature Sway

Babyseng (15) Sebra Kili-sengen er både smuk og funktionel. Den kan bruges som tremmeseng til din baby og senere hen som juniorseng.

Sutter fra mærket MAM (16). Alle jeg kender, der har babyer inklusive os selv, bruger kun sutterne fra mærket MAM. De har også lavet sutter som lyser en smule op i mørke, som du let kan finde dem om natten. MAM’s sutteflasker er også de eneste, som har virket for vores søn.

Babydyne (17) bruger babyer fra fødslen og så skifter de over til juniordyne, når de er omkring et år. Vælg en, som barnet kan ånde i og tænk over om jeres baby bliver et vinterbarn eller sommerbarn, for dynen kan hurtig blive for varm, hvis den er for tyk.

Hovedpude (18) Den danske sundhedsstyrelse anbefaler ikke, at små børn sover med hovedpude før efter 6 mdr., mens praksis er anderledes i Sverige. Så vurder selv, hvad der fungerer for jer. Jeg kan anbefale én hovedpude. Da vores søn var omkring 3 måneder gammel, havde han en favoritside når han sov (det skal du selv være obs på, for det er normalt, at baby kigger mod forældrene, hvis sengen står ved siden af), det gjorde at han fik et skævt baghoved. Derfor købte jeg denne pude, samtidig med at han gik hos kiropraktor 4-6 gange.

Hav to sæt sengetøj (19), så der altid er noget at skifte mellem. Undgå materialer i sengetøj, hvor barnet har svært ved at ånde i det, for børn får det ofte let varmt, når de sover.

Vippestol (20). I de første 5 måneder faldt vores søn meget let i søvn, når vi vippede ham i vippestolen, så den kan helt klar anbefales. Han var desværre bange for at ligge i slyngevuggen Nature-sway (21), men for mange andre forældre, er Slyngevuggen den bedste investering, som de har gjort. Begge dele kan du let have med når I skal besøge folk og vil have baby til at falde i søvn, ligesom hvis I var derhjemme. På den måde bliver baby tryg og falder i søvn selvom I er ude. Vippestolen har vi også brugt når vi skulle ordne diverse praktiske ting derhjemme (støvsugning, toiletbesøg, oprydning, madlavning) – for så kunne vores søn sidde i vippestolen imens og hygge sig med et stykke legetøj og vippe op og ned.

 TRANSPORT 

Barnevogn buggaboo og bæresele BabyBjørn

Bæresele (22) købte jeg for 50 kr. på app?en Reshopper. Den er helt uundværlig, fordi du kan have dine hænder frie og min søn har været helt vild med den. Den er fra Babybjørn og har fungeret helt vildt godt (download appen her: https://www.reshopper.com)

Barnevogn (23). Vi valgte at købe en Bugaboo Cameleon, som vi har været så glade for. Det er den barnevogn, der fylder allermindst og er let at pakke sammen, så når vi skal have den med i bilen eller med på flyveren. Den kostede 9.000 kr., men det er til gengæld både en barnevogn og klapvogn.

Autostol (24). Der er en masse nye regler, når det kommer til, hvilken autostol du skal købe. Inden du køber din autostol, kan du læse om alle reglerne hos FDM. Samtidig skal du overveje om den skal være med ISOFIX eller spændes fast med selen. Den første størrelse fungerede for os i de første 6-7 mdr. og vi er nu på udkig efter en større.

– SPISE –

Nomi højstol barn

Spise-sæt (25). Når din baby er ca. 6 måneder gammel skal I begynde at give mad og der er det en god ide, at have et spise-sæt klar, som for eksempel: Skeer, tallerkener, skåle og kop i plastikmateriale til baby.

Hagesmækker (26). Jeg synes, at det er hyggeligt at bruge en masse tid på at vælge det flotteste tøj til min søn, derfor skulle han også have flotte hagesmækker. De hagesmækker som du let kan købe dig til i butikkerne, har efter min smag ikke gjort noget godt for det nøje udvalgte outfit til min søn, så jeg har tit ?glemt? at give ham hagesmækkerne på. Men det resulterede så i, at han fik savleeksem nede under hagen. Derfor måtte jeg på udkig efter nogle pæne hagesmækker. En masse søgninger senere, faldt jeg over et mærke, som lavede hagesmækker. De formår at vores søns outfit lige får prikken over i?et. Hagesmækkerne fra Something by Line Vind findes i det blødeste stof med alverdens blomster, mønstre og farver på.

D-dråber (27). Da babyer ikke må få direkte sollys, anbefales der, at de får D-vitamin dråber fra de er 2 uger til 2 år.

Højstol fra Evomove (28). Du skal bruge en højstol og det smarte ved Nomi-stolen er, at den kan bruges helt fra fødslen til teenagealderen. Nomi-stolen har vundet prisen – Testvinder hos Vores Børn 2015. Du kan selv vælge farve, og hvilken slags træ, som du ønsker stolen skal have. Hjemme hos os har vi i spisestuen 12 stykker Eames-stole i valnødtræ med sorte ben. Det, at jeg kunne designe Logans stol, så den passede til vores spisestole, var noget der fyldte mit indretnings-hjerte helt op til randen, for jeg vil gerne have børneting stående fremme i vores hjem, men de skal integreres sammen med resten af vores bolig-stil. Nomi-stolen er skabt af samme designer, som har lavet Trip-Trap-stolen, som han lavede til sin datter, og nu har han designet Nomi-stolen til hans barnebarn.

Stolen giver vores søn fuld bevægelighed og han føler sig som en lille ?konge?, når han troner ?højt? deroppe fra. Stolen er stabil og giver os fuld tryghed for pengene.

Hver en lille detalje på Nomi-stolen, har et formål, er ergonomisk korrekt og sørger for at vores søn kommer til bords med manér hver dag (forhandles på Evomove og hos Illums Bolighus)

– Legetøj –

Sophie La Giraffe

Aktivitetsstativet Moulin Roty (29) kan skilles og pakkes helt sammen, så man kan have det med alle vegne. Og så findes der mange forskellige og gode legetøjs vedhæng (30), som du selv kan vælge og hænge på aktivitetsstativet, så din baby leger med det, som I selv har udvalgt.

Sophie La Giraffe (31) er god at lege med og rigtig god for din babys ømme gummer, når der er tænder på vej. Den er fremstillet af 100% naturgummi, og indeholder ingen BPA eller phthalater.

– Opsummeret tjekliste til baby før fødsel –

1. Neglesaks, babyshampoo, babyolie
2. Skumvaskeklude
3. Vådservietter
4. Bleer
5. Stofbleer i to farver
6. Badekar med babyindsats
7. Puslebord
8. Pusletaske
9. Bodystockings med krydslukning
10-12. Babytøj
13. Strømpebukser, knæbeskyttere
14. Strømper
15. Babyseng
16. Sutter, sutteflasker
17. Babydyne
18. Hovedpude
19. Sengetøj
20-21. Vippestol/Naturesway slyngevugge
22. Bæresele
23. Barnevogn
24. Autostol
25. Spisesæt, kop, tallerken, skeer,
26. Hagesmækker
27. D-dråber
28. Højstol
29. Aktivitetsstativ
30. Legeting til aktivitetsstativet
31. Sophie La Giraffe

Den uundværlige liste til dig som mor

– Hygiejne, pleje og tøj –

Karmameju badekåbe

Amme-tøj (A). Du kan selv være kreativ og finde bluser og kjoler, der er lige til at hive ned i ovenfra, så du ikke skal hive nedefra og op og dermed vise hele din mave, hvis I er ude og der skal ammes. Der er også lavet amme-tøj, så du smart kan amme uden, at der skal løftes hverken ned eller op i noget af dit tøj. Der er nemlig syet ‘huller’ til babserne, så du let kan amme.

Ammeindlæg (B) skal du have på hver dag de første mange måneder, for der vil løbe mælk fra begge dine bryster hver gang du ammer, så undgå at stå i en dum situation med en helt våd bluse i offentligheden. Jeg brugte dem fra Libero, som blandt andet kan fås på Nemlig.com (C). Det kan virkelig anbefales at brug Nemlig.com! Du gider ikke at handle med baby og barnevogn. Vi handler altid ind hjemmefra i ro og mag for at finde de varer, vi skal have til ugens løb, og så bliver alle varerne leveret lige til vores dør, så vi slipper for at bære baby, barnevogn og bæreposer.

Lav en liste med dine yndlingssnacks (D) – så din kæreste, mand, veninde eller mor altid kan handle det med til dig, hvis du går hjemme og ikke kan komme ud af fjerene med den lille.

Ammepude (E) er god at have, når du skal amme, hvilket du skal ca. 8 timer i døgnet de første mange måneder (kan købes på Mammashop).

Amme bh?er (F). Magasin har lavet nogle toppe uden støtte eller bøjler, som er det eneste, jeg har gået med, når jeg har været hjemme og jeg bare ikke orkede at have noget på som strammede. Det skulle bare være behageligt og lige til at hive ned i, når der skulle ammes. Ud over det har jeg købt et par rigtige ammebh?er fra H&M med støtte, som har fungeret rigtig fint.

Brystpumpe (G) skal du bruge til at malke ud, når du f.eks. skal have den lille passet. Jeg fik brystbetændelse og skulle malke ud flere gange om dagen i en måned for at rense brystet og der var en elektrisk udgave også total uundværlig.

Varme-hyggestrømper eller sutsko (H). Det er vigtigt, at du som nybagt-mor ikke fryser på dine fødder, da det øger risikoen for brystbetændelse, så på med nogle varme strømper eller sutsko. Især, hvis du har efterår/vinterbarn.

Morgenkåben (I) er et absolut must, så gør dig selv den tjeneste at invester i en ordentlig og hyggelig en. Jeg pakkede min med i hospitalstasken. Dagene efter Logan var blevet født, havde jeg kun den morgenkåbe på. Efter fødslen, får du nemlig et monstrum af en kæmpe ble på og der var intet bedre end, at jeg havde min morgenkåbe med, som kunne skjule ?voksen-bleen?. Morgenkåben fra Karmameju er perfekt til mig og resten af familien (som også har fået en). Hele familien tulrer glade rundt herhjemme i dem. Jeg bruger den hele tiden ? morgen til aften.

Et lager af dine favoritter (J). Sørg for, at du har et lille lager af dine yndlingscremer, deodorant og makeup. For mit vedkommende var det vigtigt at have et par af disse produkter på ‘lager’ derhjemme, da jeg ikke vidste hvornår jeg ville få mulighed for at handle ind igen med en lille nyfødt.

 • Mandelolie og kokosolie bruger jeg hver dag til min krop. Det er et meget sundere valg end parfumerede cremer, og når du er tæt på din baby dagen lang og når du ammer, er det vigtigt ikke at have parfumerede produkter på.
 • Peace’ bodylotion fra Karmameju bruger jeg når jeg gerne vil dufte ekstra godt og give min krop en god omgang fugt. Efter jeg blev gravid, stoppede jeg med at bruge parfume. Min næse er også blevet oversensitiv og kan næsten ikke klare nogle dufte mere. Men denne bodylotion dufter naturligt godt, samtidig med at den virkelig fugter og plejer kroppen. Den er et godt alternativ til parfume, for der er dage, hvor du som mor gerne vil føle dig ekstra lækker og dufte godt, men på en sund måde!
 • Nimue ansigtsprodukter, er de eneste ansigtsprodukter der virker for mig. Graviditets-hormoner og amning påvirker på din hud og derfor er det en god ide, at investere i et par gode ansigtsprodukter i den tid, hvor din hud vil være allermest udsat.
 • E-vitaminolie bruger jeg på arme, baller og kinder, når min hud trænger til ekstra fugt.
 • Clarins-deodorant. Deodoranten over dem alle! Den dufter virkelig godt og så er den anti-perpirant, så selv efter de mange daglige, hormonelle-hedeture og en masse gåture med barnevognen, sveder du muligvis alle andre steder, men du vil ikke svede under armene!
 • Concealer fra M.A.C og mineralpudder fra Tromborg er altid i mit makeupkit. Det var vigtigt for mig at have lidt basis-makeup hjemme på ‘lageret’ til når vi skulle på besøg hos familie og venner og jeg gerne ville se en smule friskere ud, end jeg var på det gældende tidspunkt med en lille nyfødt baby.

Ammevitamin-piller (K) er nødvendigt, da al den gode næring vil blive suget ud af dig, når du ammer og samtidig skal der være nok af gode vitaminer og næring til din modermælk.

– Opsummeret tjekliste til den nybagte-mor –

A) Amme-tøj
B) Ammeindlæg
C) Ammepude
D) En liste med dine yndlingssnacks
E) Nemlig.com
F) Ammebh?er
G) Brystpumpe (hånd eller elektronisk)
H) Sutsko/hyggestrømper
I) Morgenkåbe
J) Et lager af dine favoritting, cremer, makeup
K) Ammevitamin-piller

Mangler jeg noget?

Jeg håber, at listen har givet dig et godt overblik, hvad du selv og din baby har brug for den første stykke tid.

Den uundværlige liste vil løbende blive opdateret. Hvis du har nogle ting, som er uundværlige, og som skal med på listen, så skriv gerne en kommentar til mig eller en e-mail på momandthecity.dk@gmail.com

Kærlig hilsen

Sofiya

8 kommentarer

 • Louise

  Hej Sofiya
  Tak for en god blog! Kunne du finde på at lave nogle video-indlæg? Kunne være sjovt at følge dig på den måde.

  Mvh. Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MOM AND THE CITY

   Hej Louise

   Hvor er det bare dejligt at du skriver og følger med. Tusinde tak for det <3
   Den første video kommer op i morgen 🙂

   Hvis du har nogle specifikke emner, som du gerne vil have at jeg tager op og laver video omkring, så må du meget gerne skrive dem til mig!

   De bedste hilsner

   Sofiya <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Rigtig fin liste.. Det er synd at slyngevuggen ikke fungerede hos jer, for som du skriver kan det virkelig være den bedste investering ever!!! 👍🏼
  Lige til det med skumkludene, vires søns hud er mega sart, og hos ham blev det tricket af vand! 😳 Så siden han var ganske lille har vi kun brugt vådservietter, ganske uden problemer.. Hvis han brugte våde klude dog, blev han ildrød og tør.. Så ikke engang det er skrevet i sten.. 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MOM AND THE CITY

   Hej Trine

   Dejligt med input og godt at I fandt det, som virkede for jeres lille søn <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hvor er hovedpuden fra? Og har den virket for jer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MOM AND THE CITY

   Hej Maria.
   Hvis du trykker på der hvor der står hovedpude, skulle der meget gerne komme et link til der hvor vi har købt den. Det er hos: Kiropraktik i centrum, men hvis du trykker på linket kommer al deres kontakt, adresse, info op.

   Hovedpuden har virket utroligt godt for os og det har gjort en kæmpe forskel på vores søns hovedform. Jeg ville ønske at jeg havde vidst det fra start af.

   De bedste hilsner

   Sofiya

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Tak for det her indlæg 🙂 Jeg skal føde om 6-7 uger, hvis alt går efter planen, og det her er den bedste huskeliste, jeg er stødt på (måske bliver jeg klogere efter fødslen, hvem ved 😉 )

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MOM AND THE CITY

   Hej Eva. Stort tillykke! Hvor er det sødt af dig at skrive sådan. Det betyder utroligt meget. Ønsker dig al held og lykke med din fødsel og den nye tid som mor <3 Du skal være meget velkommen til at skrive, hvis du kommer i tanke om en uundværlig ting som skal med på listen 😉

   De bedste hilsner

   Sofiya

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gravid som mand: 21 ting, du skal vide, når du skal være far!