Fra rod til rutine!

Gravid som mand: 21 ting, du skal vide, når du skal være far!

13059475_467428183446644_858628325_n

Det er ikke mange mænd, der taler ud om graviditet i forhold til manden, ligesom det meste litteratur, de fleste blogindlæg og andet materiale tager udgangspunkt i kvinden. Det er derfor på tide at dreje tallerkenen og skrive et graviditetsblogindlæg for mænd skrevet af en Mand med stort M, så du får det med en mands øjne, uden hensyn til at der nok er et par kvinder, der læser med.

Hvor begynder rejsen? For min kæreste Sofiyas og mit vedkommende startede den blot tre uger efter, at vi havde mødt hinanden, hvor vores søn Logan satte det lange ben foran og blev undfanget i turbofart. Tiden lige fra den dag, min kæreste blev gravid, og 21 måneder frem har været og er helt igennem særlig og usammenlignelig med alle andre måneder i mit liv. Er tallet grebet ud af den blå luft? Nej, den hurtige læser vil trække 9 måneder fra 21 og finde frem til, at jeg taler om 9 måneders graviditet og barnets første år. Klar, parat, fødeklar?

Jeg tager udgangspunkt i mine egne erfaringer, men du må drage dine, så brug det som inspiration, og forhåbentlig bliver du lidt klogere på, hvad du har i vente som kommende far.

13059475_467428183446644_858628325_n

1. Kønsdiskrimination på hospitalet
Det rører mig ikke, men man studser da over det, når jordemoderen kun taler med ens kæreste, og man føler sig som luft i et lokale, hvor der trods alt kun er tre voksne. Du vil møde jordemødre, læger og andre fra det offentlige, som til tider slet ikke ænser dig, fordi det jo kun handler om kvinden.

2. Hvad skal der købes ind?
Det er sgu rart at have styr på de ting, som baby får brug for det første stykke tid, så sammen med min kæreste har jeg fået udarbejdet en liste, der indeholder “must haves for baby-ting”, som du kan bruge som tjekliste. Den er overskuelig og vil give din kæreste ro på i forhold til, hvad der bliver brug for, når jeres lille vidunder lander. Vi indkøbte de fleste babyting ca. 2 måneder før termin. (Listen vil kunne findes her på Mom and the City næste måned).

3. Farvel til byture og hobbies
I hvert fald for nogen tid, hvor den lille, nye familie skal falde på plads med nye rutiner, så er tiden med vennerne bare begrænset ? især weekendaftener. Ligesom jeg tabte mig 6 kg på 5 måneder, efter at vores søn Logan kom til verden, simpelthen fordi jeg ikke kunne finde et godt tidspunkt at træne på. Træner du, som jeg gør, eller har du en hobby, så har det virket for mig at træne om morgenen, for det passer med, at jeg skifter min søn og leger med ham, før han igen kan tage en lur. På den måde får moderen en ekstra times søvn, og du får alenetid med dit barn.

13020269_467428190113310_316701705_n

4. Sådan passer jeg mit eget barn
Nogle vil måske mene, at man ikke passer sit eget barn, men blot er sammen med det, men det er nu ofte sådan, at der også er en praktisk del, som der skal være styr på, når man er sammen med sit barn. I de første mange måneder ligger der bare sådan et lille spædbarn og kigger eller sover. Jeg nyder at gå en tur med barnevognen, men allerede når baby er 3-4 måneder, kan man begynde at ?lege? med ham/hende og sige sjove lyde. Da min søn blev 5 måneder, begyndte han at tage et par skridt med meget hjælp fra mig, men det siger noget om, at de nu er langt mere aktive, og det er en fornøjelse i sig selv.

5. Rytmer ændres hele tiden
Det ville være dejligt, hvis man på forhånd vidste, hvordan dagen vil blive med den lille nyfødte, men sagen er bare, at det eneste, som er sikkert og vist, er, at hver dag er en ny dag med nyt indhold. Lige som man har vænnet sig til nye vaner, så ændrer baby sig. Da min søn blev 5 måneder, fik vi tillært ham en fast søvnrytme, som betød, at han faldt i søvn ca. kl. 20 og sov til kl. 6-7-tiden med en søvn afbrudt ca. 2-3 gange, hvor han blot skulle have mælk. Så føler man lidt, at man faktisk har nogle aftener kun sammen med sin kæreste, hvis det kan lade sig gøre, ligesom nattesøvnen bliver indhentet en smule.

13054894_467428236779972_1606294922_o

6. Brystbetændelse undgås
Man aner det ikke, men eftersom brystbetændelse er så normal og rammer mange ammende kvinder, er det værd at nævne ekstra god hygiejne og omhyggelighed omkring babsedutterne. Min kæreste havde brystbetændelse i 3 uger, hvor hun samtidig skulle amme vores søn. Det siges at være hårdere at have brystbetændelse end at føde, så gør dig selv den tjeneste at læse om, hvad I kan gøre for at undgå det.

7. Barnedåb ? hvis det er det, man vil
Jeg var selv optimistisk og ville gerne have vores søn døbt relativt hurtigt (2 måneder efter at han var født), men i virkeligheden vil jeg råde andre kommende fædre til at stræbe efter 5-8 måneders-alderen, for så er der også en sandsynlighed for, at barnet kan være med i kirken, uden at det bliver alt for græde-kritisk, samtidig med at gudfaderen kan holde barnet uden det store besvær. (Det er dog et krav, at barnet skal være navngivet inden 6 måneders-alderen).

1017635_454974551358674_3032199349339651641_n

8. Ting, din kæreste må spise (rygning, alkohol og andre madvarer)
Du finder hurtigt ud af, at der er mange ting, som din gravide kæreste ikke må gøre, spise og lave. Du kan lige så godt med det samme lave en liste over ting, som hun ikke må spise, for du får stor glæde af den i løbet af de 9 måneder, hun er gravid. Du kan starte med denne liste på: Gravid.dk

9. Alt om bleskifte: billedet foran, størrelser, antal gange, typerne
Du skal før eller siden skifte en ble, så hvorfor ikke allerede nu vide, at motivet skal sidde foran på bleen, at du starter med størrelse 1, og at babylort i den første uge er en hård, karamelagtig masse. Du skal også vide, at det at skifte ble, så længe baby blot får moderens mælk, ikke er så slemt og ikke lugter så fælt, som man måske frygter. I de første måneder skal man skifte tisse- og lorteble 5-10 gange om dagen, mens man i månederne 3-6 kun skifter lorteble 4-7 gange om ugen. Ja, babyer i den alder skider ikke så meget, som man tror!

10. Gør de første måneder til dine også
Vi mænd kan godt lide tanken om den dag, man kan snakke med sit barn og have en dialog, hvorfor man ofte hører, at “de første to år er mest moderens år”. Men de kan sagtens være dine år helt naturligt ? for moderen vil være træt og have brug for afbræk især de første 12 måneder, så find jeres rutiner, så du også kan have barnet alene. Det sjove er nemlig, at barnet udvikler sig så hurtigt, at man kan se forandring og fremgang hele tiden ? og det kan vi li?!

13045602_467435166779279_432840453_n

11. Hormonchok
Den største forandring for mig var faktisk ikke at få et barn, for det har jeg vidst i mange år, at jeg gerne ville have, når jeg mødte den rette, ligesom mine egne søskende allerede havde et samlet kuld på 7 rollinger, før jeg selv fik en. Den største omvæltning var at se min kæreste blive forvandlet fra kvinde til mor. To kvinder er ikke ens, men som mand skal man skænke det en ekstra tanke, når ens kæreste skal gå igennem en graviditet i 9 måneder efterfulgt af en barsel. Hun bliver et nyt menneske, som samtidig ikke vil glemme sin fortid. Det kan være svært at forene de to verdener over night, så her er tålmodighed et velvalgt ord.

12. Du møder barnet 9 måneder efter moderen
Hun har haft jeres barn i maven i 9 måneder, hvor det har ændret ALT i hende. Hun har altså 9 måneders forspring i at skulle være forældre. Det skal hun respektere ? ligesom det tager tid for hende at tilvænne sig, tager det naturligvis også tid for dig. Det betyder i al sin enkelhed, at du lige skal vænne dig til, at der i jeres forhold er et ekstra menneske, som alt andet lige kræver tilvænning.

Sofiya_og_Toke71359 1

13. Forskel på mænd og kvinder
Hun har bryster og er som oftest den, som er på barsel, så længe hun ammer. Sundhedsstyrelsen anbefaler 6 mdr., men gennemsnittet i DK er ca. 3 mdr., fordi der kan opstå komplikationer (betændelse, virker ikke eller noget tredje). Det betyder altså også, at du med ro i maven kan overlade flere ting til hende i de første 6 måneder. Eftersom hun er mest sammen med barnet, kender hun også barnet bedre, men der er også masser af gange, hvor jeg kender barnet bedre, fordi jeg har et større overskud og måske ser ting, som hun ikke gør. Det betyder selvfølgelig ikke, at man kan læne sig tilbage, men at man derimod skal tage sig af de ting, som man som mand kan klare. Her kan jeg anbefale Nemlig.com ? det er guld værd!

14. Søvnrytmer
En af de største omvæltninger for mig, som mand, har været søvnen. Jeg sover normalt 8 timer uafbrudt, men med barn må man leve med, at der går laaaang tid, før man får uafbrudt søvn. Det kan anbefales at dele opgaverne op, inden man går i seng, så man ved, hvad man kan forvente af hinanden, når først natten står på. Og en lille regel: Intet af det, der bliver sagt om natten mellem jer, tæller dagen efter ? for man er smadret, og humøret kan svinge, når man for tredje gang skal op om natten.

15. Arbejde
Jeg er privilegeret i mit arbejde som selvstændig, hvor jeg kan møde og gå, når jeg vil. Mine mødetider er fra 9-18.00 hver dag, og for at få plads til fitness, som betyder meget for mig og mit ve og vel, træner jeg fra 8.30-9.30. Jeg har et par gange været et smut forbi hjemmet i min frokostpause eller i løbet af dagen, hvis det har været strengt nødvendigt, men ellers adskiller jeg arbejde og familie så godt som muligt. Ellers bliver man hurtigt ukoncentreret på arbejdet, hvilket betyder, at man når mindre og derfor må tage arbejdet med hjem ? og så er helvede løs. Derfor har jeg af samme årsag ikke min computer med hjemme.

Mig og min søn, Logan.

16. Vennerne
Heldigvis er der flere af mine venner, som også har fået børn, hvilket betyder, at man har en fælles forståelse for, hvad det vil sige at få børn. Det kan ellers være svært for venner uden børn helt at forstå, hvad det vil sige. Spontaniteten ryger lidt, og man bliver som far nødt til at have faste rutiner med hensyn til, hvornår man er hjemme, indkøb og generel planlægning.

17. Ekstra omsorg: de beroligende ord til moderen
Det kan ikke gentages nok: Berolig din kæreste med, at alt bliver bedre. For det bliver bedre. Alt er nyt, og moderen vil gerne gøre det helt perfekt, for ellers er man jo en dårlig mor. Så ekstra støtte er blevet et tilbagevendende krydderi hjemme hos os. Og her må jeg lige sige: Er ens barn rask og sundt, så er det rigeligt at være glad over.

18. Parforholdet
Der går bleer, babymad og planlægning i det. Prøv så vidt muligt en gang imellem at tænke det ?gamle? parforhold ind uden børn. Det kan være svært, men da vores søn var et par måneder, sov han på bestemte tidspunkter og var ganske rolig om aftenen. Det betød, at vi godt kunne tage på restaurant med ham under armen.

13023414_467428243446638_183062186_n

19. Top tre over de største forandringer: nye rutiner, et barn og en ny kvinde
Hvis jeg skal opsummere det hele, er der tre store forandringer, når man bliver far. Selvfølgelig er der et lille barn, som ikke var der før. Ikke nok med at der ikke betales husleje for denne lille bandit, så kræver baby opmærksomhed fra såvel moderen som faderen 24/7 det første år. Med det lille væsen har jeg oplevet min kæreste som en ny kvinde ? hun er mere følsom, mindre udhvilet og samtidig verdens bedste mor for mit barn. Det har givet hende en ny rolle i forholdet, for nu er hun også mor. Alt det giver nye rutiner, og det gælder for alle tre i familien, for alt skifter hele tiden, og det kræver en ekstra indsats at få de ting til at gå op i en højere enhed.

20. Og hvad med kejsersnit?
Ingen graviditeter er ens, og for vores vedkommende troede vi, at vores søn skulle fødes almindeligt, men 3 uger før fødslen viste det sig, at vores søn havde vendt sig om, så han stod som en frø. Efter to forgæves vendingsforsøg blev det til et vellykket kejsersnit, som du kan læse mere om her på min kærestes blog. Man kan ikke udelukke, at kvinden skal have kejsersnit, for selvom man kan planlægge det, så kan det også komme i sidste øjeblik, hvorfor det ikke koster noget at være forberedt og have tænkt tanken.

12083763_413631122159684_757563630_n

21. Velkommen til et nyt liv for både dit barn, din kæreste og dig selv!
Jeg håber, at du kunne bruge mine råd og inputs til din tid som kommende far og om ikke andet føler dig mere forberedt nu. Det er en stor ting at blive far, men lige så vigtigt er det at holde fast i dig selv, så alt ikke begraves i babybleer og planlægning.

Mange hilsner
Toke Kruse
www.tokekruse.dk

Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra rod til rutine!