Da jeg blev mor, mistede jeg også noget af mig selv…

Fra rod til rutine!

12965998_464062550449874_701560399_n

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er det bedste i hele verden at få en baby, men det er også noget af en omvæltning. Det kan alle, der har prøvet det, godt skrive under på. Både Toke min kæreste og jeg levede et liv før vi blev forældre, som var fyldt med spontanitet i døgndrift. Det har derfor været en udfordring, at skulle omstille sig og accepterer, at vi ikke har kunne blive ved med at leve i det samme tempo som før.

Fra fuld fart fremad til slowmotion
For os tog det noget tid før vi indså, at vi var nødt til, at lægge vores livsstil om. Efter vi kom hjem fra hospitalet med Logan i vores arme, ville vi gerne holde fast i nogle af de gamle vaner med et væld af café og restaurant-besøg. Dog sagde min krop fra, hver gang vi stod og skulle ud af døren, som vi plejede, for jeg var ikke klar eller forberedt på, hvordan man begærede sig ude i offentligheden med en lille baby, som påhæng. Jeg kunne mærke, at jeg havde brug for at gå helt ned i gear og tage alt ting stille og roligt og planlagt, hver gang vi skulle nogen steder. Jeg havde brug for at lære Logan ordentligt at kende og mærke ordentligt efter, hvad der fungerede og hvad der var det rigtige at gøre for mig.

Man gider ikke være ?det der par?
Alle kender dem. Dem, der har fået et barn og som så ikke kan det ?ene og det andet? på grund af barnet. Det siges ofte, at det er sundt for barnet, at det bare tilpasser sig de voksnes liv, og det kan man snildt også mene og ytre sig om, når man selv er uden barn, men sådan fungerer det bare sjælendt i praksis.

Det starter allerede under graviditeten hos moren. Hun lægger sin livsstil om og det holder ikke op, bare fordi babyen er kommet til verden. Det fortsætter ? for evigt. Jeg siger ikke, at Logan er en lille prins, som skal behandles derefter, men vi har taget et valg om, at vi var klar til, at han skulle være en del af vores liv, vores hverdag, hver dag. Derfor var vi også nødt til, at lægge nogle helt konkrete ting om for, at det hele kunne gå op i en højere enhed og vi sammen, som familie, kunne fungere, være glade og fyldt med overskud.

Mos! Grød, kom herhen for du er min bedste ven
Jeg har fuldammet Logan i nu seks fulde måneder og vi er netop gået i gang med at give ham mos ved siden af amningen præcis som Sundhedsstyrelsen anbefaler. At han er begyndt at få mos, har gjort at han nu kun vågner en til to gange om natten, hvor han før, vågnede 3-4 gange. Jeg var ved at blive sindssyg af ikke at få min nattesøvn, så det er simpelthen alfaomega, at jeg mere eller mindre har kunne sove igennem i en uges tid nu. Det har også gjort, at jeg har kunne tænke mere klart og lægge en strategi for vores hverdag.

Det her har hjulpet os
Faste rutiner! Og det er som smør til Logans og min sjæl. Jeg har måtte indse, at jeg nok var mere ‘afhængig’ af kontrol og faste rutiner, end jeg lige havde regnet med, for aldrig har jeg fungeret bedre eller været lykkeligere end efter, at jeg har fået en fast rutine med Logan.

Vores rutine ser således ud:

Morgen:
Vågner kl. 07:00
(Toke står op og tager Logan med sig, og så sover jeg videre. Logan får mos kl. 08:00 og jeg ammer ham efter ca. 08:30).
Sover kl. 09:00

Formiddag:
Vågner kl. 10:00
Mælk kl. 10:30
(Vi vågner oftest op sammen i sengen, hvor jeg helt mor-manisk kysser Logan, i mens han griner og tumler rundt i sengen. Vi står op, jeg spiser morgenmad, vi leger, snakker og hygger indtil kl. 11:30, hvor jeg svøber ham ind i hans dyne og ligger ham til at sove igen. Han falder altid i søvn fem minutter efter pga. de nye rutiner).
Sover kl. 11:35

Frokost:
Vågner kl. 13:00
Mad og amning kl. 13:10
Amningen kl. 14:30
Sover kl. 15:00

Eftermiddag:
Vågner kl. 16:00
Amning kl. 16:30
Sover kl. 17:00 (her sover han kun en lille lur på et kvarter-halv time).

Aften:
Vågner kl. 17:15
Mad og amning kl. 17:30
Bad kl. 17:45
Sover kl. 20:00

(Babyer har ikke brug for bad hver dag, så derfor bader jeg kun Logan én gang om ugen i parfumefri-sæbe og olie, alle andre dage, bader han kun i vand, så badet ligeså vel, som alle andre gøremål, er blevet en hyggelig og fast rutine, og så eeeelsker han bare at være i karbad, hvilket han højst sandsynligt har arvet fra mig.
Han får mad og jeg ammer ham inden han skal sove kl. 20:00, når han beder om det, så ikke noget fast tidspunkt her ? alt i mellem kl. 18:00-20:00).

Han sover fra kl. 20:00 og frem til næste morgen kl. 07:00, med en amning inden jeg selv går i seng og en i løbet af natten.

Selvfølgelig er rutinen ikke det samme på minuttet hver dag og han søger oftest også selv når han gerne vil have mad og ammes, men det er sådan cirka hvordan vores dag folder sig ud og det er rigtig rart at have en hverdag, hvor der er et udgangspunkt, så man bedre kan planlægge og nogenlunde ved, hvad der skal og hvornår.

Børn elsker rutiner
At få en fast rutine har gjort, at Logan for det meste altid er en glad baby. Han når nemlig ikke at blive overtræt og han ved hele tiden, hvad der venter ham, hvilket børn elsker. Det har også gjort, at det for mig, føles som om, at jeg har en fast hverdag, ligesom hvis det havde været et job, hvor jeg skulle møde, holde frokost og have fri på et bestemt tidspunkt. Jeg kan bedre tilrettelægge resten af min dag, når jeg har en rutine og en glad baby. Derfor har jeg også overblik over, hvornår jeg kan se veninder, få besøg, gå tur med barnevogn, blogge, gøre rent, trække vejret osv. Jeg føler faktisk, at jeg har fået mere af mit ‘gamle’ liv tilbage efter, at der er kommet mere struktur i vores ellers meget uforudsigelige hverdag med en lille baby, som vi selvfølgelig ikke kan kontrollere, men som vi kan bygge faste, trygge rammer op om.

Mor, husk dig selv
Udover at hele familien herhjemme hos os nu, får mere søvn og holder fast til de nye rutiner, hvilket helt naturligt giver mere overskud på kontoen, så starter jeg hver morgen med en liter vand med økologisk citron i, som jeg tager alle mine vitaminpiller og Spirulina-piller med. Jeg sørger for, at få sund morgenmad og at der altid er en ekstra portion mad fra aftensmaden dagen før, så jeg har til min frokost næste dag. Jeg prioritere, at gå en tur alene i ny og næ, når Toke kan tage over om aftenen – selv en gåtur til den lokale døgnnetto, føles som en lille mini-ferie! Jeg tager også om aftenen et langt bad, hvor jeg nogle gange laver min egen spa-aften med gode olier, skrubbecremer, selvbruner – you name it. Således kan jeg (for det meste nu) være den overskuds-kæreste og mor, som jeg gerne vil være.

Lykke-listen til den nybagte mor:

  • Faste rutiner
  • Søvn (hvis det er muligt, så sov også når baby sover i løbet af dagen)
  • Sund mad (minium tre gange om dagen, masser af vand og vitaminer)
  • Alene-tid (gå-tur, shopping, yoga, bad)
  • Vær social (husk at se de venner og veninder, som gør dig glad og giver god energi til dig og din baby – de er guld værd!

 

Logan og Hr. Nilsson

God weekend til alle derude!

 

Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Da jeg blev mor, mistede jeg også noget af mig selv…